For vindmøller gælder forskellige regler afhængig af deres størrelse, her man bør særligt bemærke skellet imellem husstandsvindmøller og større vindmøller.
Planlægning for vindmøller
Den fysiske planlægning for vindmøller i det åbne land reguleres i medfør af planloven samt bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller. Det er kommunerene som er planmyndighed for hustandsvindmøller samt større vindmøller.
I tråd med al anden planlægning kræver planlægning af vindmøller en afvejning af forskellige interesser, herunder varetagelse af hensyn til naboer, natur- og landskabsinteresser m.v.
Vindmøller må ikke opstilles nærmere nabobeboelse end fire gange vindmøllens totalhøjde, og kan kun opstilles inden for områder, der er udpeget hertil i kommuneplanens retningslinjer, jf. planlovens § 11a, stk. 1, nr. 5.
I Vejledning om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller kan man læse nærmere for planlægningen af vindmøller samt orientere sig om regler for støj, skyggekast m.v.
Hustandsvindmøller
En husstandsvindmølle er bl.a. karakteriseret ved at have en maksimal ydelse på 25 kW og en maksimal højde på 25 m. Hvis en vindmølle overstiger en af disse værdier, er der ikke længere tale om en husstandsvindmølle. I landzonen vil husstandsvindmøller typisk opføres på en landzonetilladelse og er undtaget for kravet om screening for væsentlig indvirkninger på miljøet.
Husstandsvindmøller skal opstilles i tilknytning til eksisterende ejendom. I tilfælde af at en hustandvindmølle opføres fritstående, kræver det, som for alle andre vindmøller, en udpegning i kommuneplanen samt retningslinjer for områdets anvendelse.
For husstandsvindmølle forstås, at kun én husstandsvindmølle kan opføres på én ejendom i matrikulær forstand. Hvorfor flere husstandsvindmøller ikke kan opføres i tilknytning til én ejendom i matrikulær forstand på en landzonetilladelse. Afgørelse i klagesag til opstilling af endnu en husstandsmølle kan findes her.